Amennyiben letiltottad a jelkódodat, boot-loopban ragadt a készüléked vagy csak le szeretnéd frissíteni a kedvenc iEszközödet jó helyen jársz: készítettünk egy kis szoftver tutorialt neked!

Előkerült egy régi készüléked aminek nem emlékszel a jelszavára vagy bekapcsolás után csak az almalogó ismétlődik és nem jutsz tovább?
Esetleg erős volt a tegnap este és te vagy egy kedves ismerős/barát sikeresen letiltotta a készüléked?
Napi rendszerességgel találkozunk hasonló problémákkal a szervizben.

Röviden foglaljuk össze hogyan is érdemes frissíteni Apple termékek esetén.

Az első és talán legfontosabb: Ha van rá lehetőség, minden esetben számítógépen keresztül szoftverezz, mert a mobilon történő frissítés során magával viheti az esetleges hibákat is!
Ami még lényeges, minden esetben ellenőrizd az adatkábelt, nincs-e elszakadva, vagy nem kontakthibás-e véletlenül. Ha megszakad a szoftverfrissítés közben, utánna nehézkes újra működésre bírni a gépezeteket.

Nézzük szépen sorban a lépéseket egy egyszerű frissítés esetén:

Amennyiben OSX rendszert használsz, egészen egyszerű dolgod van, hiszen már gyárilag telepítve van a szükséges szoftver (iTunes), egyedül azt kell leellenőrizni, hogy a legfrisebb változat van-e felrakva.

Ilyenkor csak rádugjuk a számítógépre a készüléket és az iTunes egyből meg fog jelenni, illetve a telefonon el kell fogadni, hogy megbízunk-e az adott számítógépben.

megbizhatosag-space

Rövid idő után megjelennek a telefon adatai és néhány lehetőség amiket a programmal végre tudunk hajtani.

alapkep-space

 

Minden esetben érdemes csinálni egy biztonsági mentést, amit eldönthetünk, hogy az iCloud (Apple felhő szolgáltatása), vagy maga a számítógép fog tárolni.

 

mentes-space

Miután megtörtént a mentés, egyszerűen kattints a Frissítés keresése gombra, ilyenkor nem tűnik el semmilyen adat, ellenben az iPhone visszaállítása opcióval szemben, ami mindent töröl. Tehát el kell döntened először, hogy mit szeretnél: kinullázni a készüléket, vagy megtartani az adataid.

 

frissites-space

Windows platformon ugyanígy néz ki az iTunes felülete, ezért ezt most nem fotóztam le külön.

Mi a teendő olyankor, amikor valamilyen okból kifolyólag nem jutunk be a készülékünkbe?

Ilyenkor sincs ok a pánikra.
iPhone 6s/6s Plus-ig illetve az összes iPad-nál úgy érjük el a recovery módot, hogy kikapcsolt állapotban nyomva tartjuk a home gombot és így dugjuk rá a számítógépre, ekkor az Apple jel át fog váltani egy iTunes feliratba. Másik lehetőség, hogy be van kapcsolva a készükék és már rá van dugva a számítógépre.
Ilyenkor úgynevezett hard reset-et kell alkalmaznunk amit úgy érünk el, hogy nyomva tartjuk a home gombot és a bekapcsoló gombot nagyjából 10 másodpercig. Amint elsötétül a kijelző már csak a home gombot kell nyomni, amíg meg nem jelenik az iTunes felirat.

recovery2-space

iPhone 7 illetve iPhone 7 Plus esetén a home gombot felváltja a hangerő csökkentő gomb, minden más lépés megegyezik a régebbi típusokkal.

Az iPhone 8 / 8 Plus / X már valamivel trükkösebb. Ezeknél a készülékeknél kikapcsolt illetve bekapcsolt állapotban is három gombos kombinációval érjük el ezt a recovery menüt: meg kell nyomni majd felengedni egymás után a hangerő állító gombokat, először a hangerő növelőt majd a csökkentőt, mikor mindkettőt megnyomtuk nyomva kell tartani a bekapcsoló gombot és kész! (Kis gyakorlással egész hamar megtanulható, ne ilyedj meg ha elsőre nem sikerül!)

Amennyiben csak az Apple jel ismétlődik (boot-loop) és nem jut tovább a készülék, érdemes először a Frissítésre kattintani, hátha megoldja a problémát adatvesztés nélkül.
Ha nem sikerül, ilyenkor jön a drasztikusabb megoldás. Sajnos vissza kell állítani a telefont. Elég sok esetben csak visszaállítani engedi, ilyenkor minden adat elvész, de legalább bekapcsol a telefonunk.

Viszont ha letiltottuk a jelkódot, csak a visszaállítás opció játszik. Ez az adatokkal egyetemben a képernyő jelkódját is törli. Egyedül az iCloud fiókunk felhasználóját illetve jelkódját kell majd tudnunk, mert bármelyik típusú szoftverezés után be kell aktiválni a készüléket. Addig viszont nem enged tovább amíg ezeket meg nem adjuk.

Nagy vonalakban így lehet a leggyakoribb szoftveres problémákat orvosolni otthon.
Ha mégsem sikerülne, vagy komplexebb problémába ütközöl, nyugodtan hozd be hozzánk és egy órán belül megoldást nyújtunk.