Február 9.-én megérkezett az Apple saját okoshangszórója!

Vajon a HomePod-nak sikerül legyőznie a konkurenciák jóval olcsóbb termékeit?

Február eleje óta a HomePod-tól zeng az egész internet. Nagyjából már minden blogger, youtuber, tech-guru készített róla tesztet/videót.

A készülék viszont nem okozott osztatlan sikert.
Mint a tesztekből kiderült, a hangzásra nincs panasz köszönhetően a mély-közép illetve a hét darab magas, közép-magas hangszórónak.

Nézzük mit mondanak a tesztek:

A Fast Company elvégzett egy frekvencia tesztet az eszköz pontos hangvisszaadásával illetve karakterisztikájával kapcsolatban amelyből kiderült, a 40 Hz-től 10.000 Hz-ig terjedő tartományban kevesebb, mint 10%-os torzulást tapasztaltak és kevesebb, mint 2,5% a 150 Hz-től 10.000 Hz-ig, ami kiváló teljesítmény az elemzők szerint.

Frequency-test-space

Mikrofont is találunk benne bőven, tehát egész nagy távolságokból is meghallhat minket Siri.
Feltéve, ha megérti mit szeretnénk.

A reakcióideje borzasztóan gyors, illetve ha zenével kapcsolatos dolgot kérdezünk tőle, vagy egyéb egyszerű dolgot azokra egész magas arányban ad kielégítő választ.
Viszont ha már kicsivel komplexebb dolgot szeretnénk, vagy teljesen más témakörben kérdezni sajnos alul marad a konkurenciákkal szemben. Ilyen esetekben sajnos az esetek nagytöbbségében katasztrofálisan teljesít.

HomePod-answertest-space

Tehát a rövid konklúzió: Jobban szól a versenytársaknál, de ha a mesterséges intelligenciáról van szó, sajnos lehetne “okosabb”.

A HomePod-os Siri egyelőre jóval kevesebb dolgot támogat, mint a mobilos változata (pl: nincs benne navigáció, naptár, telefonhívási funkciók, stb.), de ezeket a jövőben valószínűleg szoftveresen pótolni fogják.

Mint szerviz, illik beszélni a szerelhetőségéről is. Sajnos elmondhatjuk, hogy a HomePodot nem éri meg javíttatni. Hogy az eszközt szétszedhessük elég “barbár” megoldásokhoz kell folyamodni. Konkrétan szét kell vágni az eszközt, hogy hozzáférjünk bármihez ami a belsejében található.
Érdemes rá biztosítást is kötni, vagy AppleCare-t!

Itt Látható, ahogy az iFixit csapata szétszedi az eszközt:

 

Az elmúlt napokban felbukkant a HomePod saját gate-je is.
Ha azon gondolkozol, hogy megvásárolod, dobj hozzá a kosár tartalmához egy alátétet is (20 USD körüli áron már van hozzá), hiszen fa felületeken NYOMOT HAGY. Igen, jól olvastad, kör alakú nyomot hagy az asztalon, amit az Apple azzal magyarázott, hogy ez bármelyik rezgéscsillapítós szilikon talppal rendelkező hangszórónál általános jelenség, de egy ronggyal illetve faápolóval könnyedén eltávolítható (elvileg).

HomePod-Gate-Space

(kép forrása:ipon.hu)

Végezetül nézzük az árakat.
Amerikában 349$ a HomePod, nálunk olyan 120.000-130.000 Ft körüli áron lesz majd megvásárolható, ezzel szemben például a kicsivel gyengébb hangzással, de cserébe sokkal “okosabb” Amazon Alexa csak 179$.
Vajon megéri ennyi többletet fizetni a jobb hangzásért?
Mindenkinek magának kell ezt eldöntenie.